MENU text
text

AKTUALITY

Co znamená být organizátorem soutěže?

Vzhledem k tomu, že nás teď hodně zaměstnává organizování soutěže Nové centrum Hostivař, bychom vám rádi přiblížili, co taková práce vlastně všechno obnáší. Na dotazy odpovídá náš kolega Jan Matoušek, manažer soutěže. Více informací o soutěži naleznete zde: https://novecentrumhostivar.cz

1/ Co všechno organizátor soutěže zajišťuje?

Ve 4ct se snažíme kromě organizace soutěže zajistit klientovi i veškerý servis s přípravou soutěže a i s implementací výsledků soutěže. V soutěži Nové centrum Hostivař bylo potřeba nejprve najít dohodu na změně územního plánu, dále nadefinovat stavební program nové radnice MČ Prahy 15 a polikliniky. V procesu soutěže připravujeme veškerá jednání, přezkušujeme soutěžní návrhy, řešíme dotazy soutěžících, staráme se o hladký chod soutěže. Je toho opravdu hodně...

 

2/ Má každá soutěž svého organizátora nebo záleží na její rozsáhlosti? 
Soutěž se bez organizátora neobejde. Organizátor komunikuje s Českou komorou architektů, zajišťuje porotu, kompletně organizuje celý proces soutěže a komunikuje se zadavatelem/zadavateli.

 

3/ Organizaci celé soutěže má na starosti typicky jen jeden člověk, nebo je to celý tým? A kolik času takové organizování soutěže zabere? Je to práce na plný úvazek?
Na soutěži spolupracuje celý tým, od manažera soutěže, sekretáře soutěže až po grafika či PR. Příprava samotné soutěže trvá běžně 3 měsíce, záleží ale jak dobře má zadavatel připravenou představu o zadání soutěže. Příprava soutěže Nové centrum Hostivař předcházela dlouhá práce na dohodě nad podobou změny územního plánu a na stavebním programu.

 

4/ Je toto pro 4ct první zkušenost s organizováním soutěže? Pokud ne, jaké jiné soutěže jste organizovali?
Spolupracovali jsme při přípravě soutěže Florenc 21. Nové centrum Hostivař je tak první soutěží, kterou 4ct kompletně připravuje i organizuje.

 

5/ Jaké by měl mít organizátor soutěže znalosti?
Naše zkušenosti v plánovacím procesu můžeme právě do přípravy soutěže promítnout. Dále je potřeba mít znalosti i v povolovacím procesu, důležité jsou i organizační schopnosti a znalost místního prostředí. 

 

6/ Je běžné, že organizátor se v projektu angažuje i po skončení soutěže? Např. pomáhá v mediaci při komunikaci vítězného návrhu místním?
Ve 4ct si zakládáme na dlouhodobé spolupráci s klientem. Soutěž vnímáme jako vhodný formát k nalezení nejvhodnějšího návrhu ale i k nalezení partnera – architekta, se kterým pak ve spolupráci s klientem pokračujeme až k dosažení cíle, čímž je většinou dohoda na spolupráci s městem, případně i zisk územního rozhodnutí. Předpokládáme, že po konci soutěže bude předmětem naší práce kompletace dohody nad rozvojem území s MČ Praha 15 s hl. městem Prahou a případně i s dalšími stakeholdery.