MENU text
text

AKTUALITY

Podobu nového centra Hostivaře určí urbanistická soutěž

Společnost Zelená Hostivař patřící do skupiny JRD Group ve spolupráci s Městskou částí Praha 15 a hlavním městem Praha vyhlašuje urbanistickou soutěž „Nové centrum Hostivař“, která určí podobu rozvoje okolí tramvajové smyčky na křížení ulic Průmyslová a Plukovníka Mráze. Organizace celé soutěže má na starosti tým 4ct.

„Okolí ikonické smyčky dvaadvacítky představuje přirozené centrum Hostivaře a Horních Měcholup. Potkávají se zde městské třídy, kříží se tu vlakové linky a zároveň se zde obracejí páteřní tramvajové linky. Více než o cokoliv jiného se však jedná o místo s velkým potenciálem pro přetvoření dnešního nevzhledného místa „mezi“ na pulzující centrum této části města.“ zhodnotil řešené území náměstek primátora hl. m. Prahy architekt Petr Hlaváček.

„Naším cílem je najít v soutěži optimální urbanistické řešení, abychom společně tuto lokalitu přeměnili na bezpečnější a smysluplně uspořádaný městský prostor. Věřím, že tak dojde ke zvýšení atraktivity této městské části i podpoře jejího dalšího ekonomického rozvoje,“ dodává Jan Sadil, generální ředitel JRD Group. 

Předmětem soutěže je nalezení celkové koncepce a optimálního urbanistického řešení dopravního uzlu a souvisejícího území u Nádraží Hostivař. Cílem soutěžních týmů je navrhnout celkovou urbanistickou strukturu, koncepci krajiny ve městě navázanou na osu Měcholupského potoka a dopravní koncepci s důrazem na kvalitní obslužnost území. Součástí návrhu je také umístění a koncepce nového úřadu MČ Prahy 15, nové polikliniky a další potřebné občanské a veřejné vybavenosti doplněné o obchody a služby, tak aby se místo stalo čilým společenským centrem Hostivaře.